Er zijn verschillende manieren waarop vochtbestrijding kan gebeuren. Al deze methoden zullen wij bespreken, zodat jij voor jezelf na kunt gaan welke het beste is.

De muren laten injecteren is een goedkope en effectieve manier om opstijgende vocht te bestrijden. Bij dit proces wordt er een chemische waterkring in de muren gebracht. Dit ter voorkoming dat het grondvocht in de muren kan trekken. Helaas zijn niet alle vochtige muren hiervoor geschikt. In andere gevallen is het beter om de muur te onderkappen.

Bij onderkappen wordt er geen chemische waterkring in de muren aangebracht, maar een fysieke waterkering. Met als voor deel dat deze methode het grondvocht effectief kan tegenhouden. Het grote voordeel van het onderkappen, is dat het wel 15 jaar mee gaat. Het kan wel wat geld kosten, omdat dit proces vrij intensief kan zijn.

 Zowel binnen als buiten

Opstijgend vocht kan zowel in binnenmuren als buitenmuren plaatsvinden. Wanneer het vocht zich in de binnenmuren bevindt, zal daar eerder overlast ontstaan, omdat het klimaat binnen ook effect heeft op de situatie. Het huis zal muf ruiken door de schimmels en bacteriën. Het behang of pleisterwerk kan daardoor ook loskomen.

Hebben de buitenmuren last van opstijgend vocht, zul je dan een witte uitslag op de muur zien. Ook zul je schade merken aan zowel het voegwerk en de stenen. Dit wordt meestal veroorzaakt door problemen met de waterkering of als deze beschadigd is.

 Gedekt door de verzekering

Heb jij zelf last van opstijgend vocht, dan zul jij je wel eens afgevraagd hebben als de schade gedekt wordt door de brandverzekering. Bepaalde vochtschade vormen worden wel gedekt door de brandverzekering. Het gaat wel dan alleen om de vochtproblemen die plotseling zijn ontstaan, die door de verzekering vergoed worden. Denk dan aan waterschade die ontstaat door een lekkende waterleiding. Of waterschade door een zware regenval. Bij andere gevallen wordt de schade helaas niet vergoed door de verzekering.