Veel mensen willen niet wachten met hun huis het versieren van hun huis met kerstdecoratie voor een feestelijk en gezellig woning. Een kerstboom moet eigenlijk niet niet hebben als je jouw huis echt in uw kerstsfeer wil brengen. Maar wat voor kerstboom koop je? Ga je voor een kerstboom bij of zonder kluit, een kunstboom, alsof een andere duurzame optie. Als jouw ook tijdens kerst wil kiezen aan duurzaam zijn daarginds tegenwoordig aardig enigszins opties. Lees voorts om te vinden wat de opties zijn en precies waar je kunt afnemen.

Wat is beslist duurzame kerstboom

Voor je bepaalt welke kerstboom duurzaam is moeten we kijken die opties er bestaan. Uiteraard is beslist boom zonder kluit niet duurzaam, toch is het beter om een boom met kluit erbij nemen, of zodoende een kunstboom? Volgens Milieu Centraal heeft het met name te maken bij hoe lang de kerstboom mee gaan. Als je kestboom met kluit vijf jaar moet gaan gebruiken en beslist kunstkerstboom 10 tijdsperiode, dan is de kunstkerstboom de goede optie. Het ben goed om erbij weten dat tevens gewone kerstbomen wanneer kunstkerstbomen tijdens de afvalverwerking nauwelijks zorgen voor luchtvervuiling (als ze verbrand worden).

Transport

Of een kerstboom duurzaam is wordt ook voor een groot deel bepaald door het transport van de kerstboom. Het is beter om een kerstboom te kopen bij een winkel of tuinderij in de buurt want elke kilometer in de auto maakt de boom minder duurzaam. Maar kies je voor een kunstboom dan moet je ook rekening houden met de plek waar de boom is gefabriceerd. Als de boom uit China komt dan moet de boom over een lange afstand vervoerd worden waardoor die minder duurzaam is.

Duurzame kerstbomen

Nu we weten dat een kerstboom duurzamer is als hij lang meegaat kunnen we de verschillende kerstboomopties onder de loep nemen. Zoals je nu vast al door hebt, kun je niet alleen kiezen tussen kunst of echt, er zijn nog meer opties, namelijk:

  • Kerstboom met kluit
  • Adopteer een kerstboom
  • Permanent herplanten
  • Nieuwe kunstkerstboom
  • Tweedehands kunstkerstboom

Kerstboom met kluit kopen

Je kunt ervoor kiezen om een kerstboom met kluit te kopen en die na kerst in de tuin te zetten tot het jaar erna. Uiteraard heb je hiervoor een tuin nodig en moet je er rekening mee houden dat je de boom slechts 3 tot 5 jaar kunt gebruiken. De boom zal elk jaar wat minder mooi worden. Het is ook belangrijk om te weten dat niet elke kerstboom goed verpot. De beste boom hiervoor is de Servische spar. De populaire Nordmann-spar is hier niet geschikt voor.

Adopteer een kerstboom

Je kunt tegenwoordig ook een kerstboom adopteren. Voor kerst haal je de boom op en na kerst breng je hem weer terug, als een soort ‘leenboom’. De boom wordt daarna weer herplant zodat je hem een jaar later weer op kunt halen. Je kunt 3 tot 5 jaar dezelfde boom adopteren. Daarna is de boom niet mooi genoeg meer om als kerstboom te gebruiken. De ‘gepensioneerde’ bomen worden niet vernietigd, ze blijven in het bos staan.

Permanent herplanten

Omdat bomen elke keer veel te lijden hebben na herplanten kun je ook kiezen voor het permanent herplanten van een boom. Je koopt een nieuwe kerstboom voor kerst. Na de kerst breng je de boom terug naar de kweker waar hij permanent terug geplant wordt in het bos.

Nieuwe kunstkerstboom

Ondanks dat een kunstkerstboom is gemaakt van synthetische materialen is het niet steevast de minst duurzame optie. Omdat zij vaak jaren meegaan kan het beslist goede optie bestaan. Kies wel de liefst voor beslist boom die onder de aandacht geproduceerd wordt.

Tweedehands kunstkerstboom

Een tweedehands kerstboom een spiksplinternieuw leven geven ben zeker een duurzame optie. Hiermee maak je de levensduur van de boom nog langer.