Een waterontharder in je woning plaatsen? Is dat wel of geen goed idee? Laten we beginnen met uitleggen wat een waterontharder precies is. Een waterontharder is een filtersysteem voor water. De ontharder ontdoet het water van kalk. Er zijn verschillende soorten waterontharders. De meest populaire waterontharder werkt met behulp van ionenuitwisseling. Deze ontharder heeft een zoutreservoir dat je regelmatig moet aanvullen. Daarnaast is er ook nog een waterontharder die met behulp van een membraan werkt. Die waterontharder heeft net iets meer onderhoud nodig en filtert behalve kalk ook andere stoffen uit het water.

Waarom is een waterontharder aan te raden?

Een waterontharder is aan te raden als je last hebt van hard water. Dat merk je weer aan kalkaanslag in bijvoorbeeld de badkamer en de gootsteen. Kalkaanslag kan ook veel invloed hebben op apparaten, waaronder bijvoorbeeld het koffieapparaat, de vaatwasser en de wasmachine. Dit zijn apparaten die water gebruiken en dus ook last kunnen hebben van kalk. Wanneer je een waterontharder koopt, kan de levensduur van deze apparaten toenemen. Bovendien is kalkaanslag in de badkamer en de gootsteen natuurlijk ook niet fris. Behalve dat het de uitstraling van je woning beïnvloedt, kunnen bacteriën zich aan het ruwe oppervlakte gaan hechten.

Een waterontharder is relatief goedkoop, maar kan er wel voor zorgen dat het woongenot enorm toeneemt. Het is namelijk zeer prettig als je geen last meer hebt van kalkaanslag en de daarbij horende nadelen.

Kun je een waterontharder zelf aansluiten?

Als je erg handig bent, kun je prima zelf een waterontharder plaatsen. Heb je echter twee linkerhanden, dan kan het soms beter zijn om dit aan een professioneel bedrijf over te laten. Op die manier voorkom je dat je het systeem verkeerd aansluit. Je kunt er dan zeker van zijn dat het systeem optimaal werkt en hebt verder niet snel ergens omkijken naar. Wil je een waterontharder laten aansluiten door een expert? Dan is het aan te raden om verschillende installateurs met elkaar te vergelijken. Dat doe je bijvoorbeeld op basis van de recensies die de installateur gekregen heeft. Laat je een goede installateur langskomen, dan is de waterontharder zo aangesloten.