Nieuwe regelgeving

Iets minder dan de helft van de kantoren in Nederland moet over vijf jaar dicht omdat ze niet meer gebruikt kunnen worden als kantoor, blijkt uit onderzoek van de vastgoedmarkt. Het niet voldoen aan het energielabel C is de reden dat ze niet meer gebruikt kunnen worden als kantoor. Er is namelijk een nieuwe regel toegevoegd aan het Bouwbesluit, namelijk dat vanaf 1 januari 2023 kantoorgebouwen niet meer gebruikt mogen worden zonder een geldig energielabel C. Deze nieuwe maatregel moet voor de kantoren een energiebesparing van 25 procent opleveren.

 

Ombouwen

Bij kantoren die moeten worden omgebouwd gaat het vaak over het vervangen van cv-ketels, het verbeteren van de isolatie en het aanbrengen van zonnepanelen. Het ombouwen is ook voor de verhuurder van het kantoor belangrijk. Er is nu veel leegstand en de huurprijzen zijn relatief laag. Potentiële huurders kiezen eerder voor een duurzaam kantoor. Een tip voor verhuurders is om elk jaar te online te zoeken naar de goedkoopste energieleverancier. Op deze manier kan er veel geld worden bespaard dat weer uitgegeven kan worden aan de ombouwen van het kantoor.

 

Energie neutraal

Niet alleen voor kantoren zijn de eisen aangepast, ook voor andere bouwwerken worden de regels aangescherpt. Het plan voor 1 januari 2020 is om alleen nog een bouwvergunning af te geven voor gebouwen die bijna energieneutraal zijn. Overheidsgebouwen moeten begin 2019 al aan de nieuwe eisen voldoen.

 

Strengere eisen

Het aanpassen van de kantoren is het nu nog wel rendabel, maar in 2030 moeten gebouwen waarschijnlijk aan nog strengere eisen voldoen. In 2050 moeten de gebouwen zelfs helemaal energieneutraal zijn om niet in strijd te zijn met het Parijs Akkoord. Deze toekomstige eisen brengen veel extra kosten met zich mee.

 

Slopen

Sterk verouderde kantoorgebouwen hoeven niet worden omgebouwd en kunnen gesloopt worden. De oude kantoren kunnen dan vervangen worden door duurzame nieuwbouw. Bij het slopen moet natuurlijk wel rekening gehouden worden met de omgeving en of duurzame nieuwbouw daar goed op aansluit.

 

Zelf besparen op energiekosten

Als je zelf ook wil besparen op energiekosten en je niet de middelen hebt om je kantoor of huis duurzamer te maken. Gebruik dan een energievergelijker zoals Overstappen.nl om te kijken welke energieleverancier het beste bij je past. Je kunt op Overstappen.nl ook zakelijke energie vergelijken en aangeven dat je groene energie wilt hebben. Op deze manier ben je toch duurzaam bezig.