Tegenwoordig eisen winkels en consumenten een steeds betere kwaliteit van verse producten, zoals vlees, groente en fruit. Het vervoer van deze goederen is belangrijk onderdeel in het streven deze producten zo vers mogelijk aan te kunnen bieden.

 

Optimale omstandigheden

Het is niet eenvoudig om vis of fruit uit andere landen in uitstekende conditie te houden. Het vereist een complex logistiek proces, vanaf de leverancier of producten tot aan het eindpunt van de distributie, bijvoorbeeld de consument.

Een bederfelijk product is elk product waarvan de kwaliteit achteruitgaat door de milieuomstandigheden, zoals vlees en vleesbijproducten, vis en zeevruchten, zuivelproducten, groenten en fruit, bloemen, farmaceutische producten en chemicaliën.

Door hun chemische en/of fysiologische kenmerken hebben deze producten een korte levensduur; ze zijn vatbaarder voor ernstige en onherstelbare schade tijdens het vervoer, vooral als de temperatuur niet constant wordt gehouden. Deze producten moeten met de grootste voorzichtigheid en efficiëntie worden behandeld om ze te bewaren en in uitstekende conditie te houden wanneer ze bij de eindverbruiker aankomen. Om dit te bereiken, moeten de belangrijkste factoren in gedachten worden gehouden: tijd, isolatie en temperatuurbehoud.

De meeste verliezen treden op in de periode na de oogst en voor de distributie van het product. Deze schade treft de eindverbruiker en veroorzaakt grote verliezen voor de bedrijven die ze verkopen.

 

Transportopties

Voor het vervoer van goederen zijn verschillende voertuigen met gecontroleerde temperaturen beschikbaar. De volgende koelmogelijkheden bestaan om bederfelijke producten op de ideale temperatuur te houden:

  • Isothermisch: Heeft isolerende wanden, deuren, plafonds en vloeren, waardoor de warmte-uitwisseling tussen de buitenkant en de binnenkant van de tansportwagen wordt beperkt.
  • Gekoeld: Heeft een niet-mechanische koude bron die de binnentemperatuur kan verlagen en op een gemiddelde temperatuur van 30ºC tot -20ºC kan houden.
  • Diepvriezer: Heeft een koud productiemechanisme om de binnentemperatuur van de lege ruimte te verlagen en deze op een constante temperatuur tussen -12ºC en -20ºC te houden.

 

Beste manieren van vervoer

Bederfelijke goederen worden vanuit Nederland meestal over de grond naar andere Europese landen vervoerd, terwijl goederen die intercontinentaal worden uitgevoerd, per vliegtuig of over zee worden vervoerd. Voor export naar Europese landen kiezen bedrijven vaak voor transport per vrachtwagen of per trein.

Producten die erg snel bederven, zoals vers fruit, groenten en vlees/vis, worden ook wel per vliegtuig getransporteerd. Hierdoor is alles op tijd op de juiste bestemming.

 

Transportmaterialen

Naast het meest efficiënte vervoersmiddel is ook het transportmateriaal van belang. Zo wordt vers vlees in speciale kisten en kratten vervoerd, fruit blijft lang goed in houten fruitkisten en groentes worden vaak in open containers gelegd. Op deze manier ontstaat er zo weinig mogelijk schade aan de verse producten.