De afgelopen jaren is het personeelstekort in de hele bouwsector toegenomen. Het tekort aan kwalitatief goede bouwmedewerkers zorgt voor extra werkdruk bij de huidige vaklieden. In dit artikel worden redenen besproken waarom er zo weinig vaklui zijn en wat Stukadoor Amsterdam doet om nieuwe vaklieden op te leiden.

Redenen weinig werkkrachten

Het personeelstekort in de bouwsector heeft een aantal oorzaken. Door het aantrekken van de economie hebben mensen meer te besteden, waardoor ze gaan verhuizen of verbouwen. Hierdoor is de vraag naar stukwerk de laatste jaren sterk toegenomen. Doordat er steeds meer stukwerk gevraagd wordt, is de druk op de huidige stukadoors erg toegenomen. Dit resulteert erin dat ondernemingen extra vacatures gaat plaatsen om nieuwe stukadoors aan te nemen. Dee vacatures zijn, echter lastig in te vullen. Tijdens laatste economische crisis zijn er veel medewerkers in de bouw ontslagen, hieronder ook stukadoors. Deze vaklieden hebben zich toen om laten scholen naar andere beroepen. Dit resulteert er nu in dat er minder vaklieden zijn dan eerst, terwijl er meer werk is. Dit is geen gezonde situatie. Verder zijn de bouwberoepen geen populaire beroepen onder jongeren. Werken in de bouw is meestal erg zwaar en vies werk. Doordat het geen populaire beroepen zijn, is er weinig aanwas bij de opleidingen met betrekking tot de bouwsector. Van vroeger uit was er wel veel interesse in beroepen in de bouwsector. Echter gaan deze vaklieden ook een keer met pensioen. Op dit moment gaan er meer vaklieden met pensioen dan dat er nieuwe vaklieden hun opleiding afronden. In combinatie met de toename van werk is dit geen goede situatie. In de volgende paragraaf is beschreven wat Stukadoor Amsterdam doet om ervoor te zorgen dat er kwalitatief goede stukadoors de arbeidsmarkt instromen.

Erkend leerbedriijf

Stukadoor Amsterdam is aangesloten bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven(SBB). Dit is een organisatie die studenten helpt bij het vinden van een stageplek of andere ontwikkelingsmogelijkheden. Stukadoor Amsterdam is volgens de SBB een erkend leerbedrijf. Door aangesloten te zijn bij het SBB komen er stagiaires bij stukadoor Amsterdam stagelopen om van de ervaren vaklieden het stukadoors vak tot in perfectie te leren. Door deze stagiaires op een goede manierop te leiden blijven er kwalitatief goede vaklui de arbeidsmarkt instromen. Stukadoor Amsterdam leidt de stagiaires op in alle facetten van het stukadoren, ook wordt er met de tijd meegegaan en worden de nieuwste trends ook aangeleerd. Veel mensen willen tegenwoordig een Beton Cire toilet. Dit leren de stagiairs allemaal bij Stukadoor Amsterdam. Zie Stucstunter.nl voor meer informatie over stuken.