Volgens een Engels spreekwoord is de vuilnis van de één, een schat voor een ander. Bij een sloopbedrijf is veiligheid en beveiliging een groot issue, want het gaat vaak om grote terreinen die in het algemeen onoverzichtelijk zijn. Neem de juiste maatregelen om je goederen en je medewerkers te beschermen.

Terreinbeveiliging

De uitdaging bij een sloopbedrijf is vooral de omvang van het terrein. Vaak staan goederen in enorme rijen opgesteld, tot honderden meters naast elkaar. Als je bedrijf waardevolle restanten filtert of veel onderdelen recyclet, moet je je terrein beschermen. Zorg voor solide hekwerken en regel ook een camerasysteem om dieven af te schrikken en gebeurtenissen op het terrein te kunnen monitoren. Dit maakt het een stuk makkelijk om zaken te constateren of te evalueren.

Veiligheid medewerkers

Bij een sloopbedrijf rijden heftrucks in het rond en er zwengelen grote takels in het rond. Zorg daarom dat je duidelijke veiligheidsinstructies gereed hebt voor het sloopwerk. Je medewerkers moeten goed zichtbaar zijn voor elkaar en de beschikking hebben over beschermende kleding. Ook een hijscertificaat helpt om goederen veilig over een terrein te transporteren. Ook als er klanten op het terrein kunnen zijn moeten je werknemers hierop voorbereid zijn.

Voldoende onderhoud

Om de veiligheid in en rond het terrein te kunnen garanderen is het van belang dat alle apparatuur goed onderhouden wordt. Vooral voor takelsystemen en sloopmachines is het regelmatig smeren en invetten van gevoelige onderdelen noodzaak. Het bevordert niet alleen de veiligheid op een terrein, maar bespaart ook geld. Door het juiste onderhoud kun je voorkomen dat je dure machines eerder dan verwacht volledig vervangen moeten worden. Zorg dan ook dat er met regelmaat onderhoudsbeurten worden uitgevoerd.

Met bovenstaande maatregelen kun je de eerste stappen zetten om een veilige werkomgeving te creëren. Want vergeet niet dat werkgever verantwoordelijk is voor de veiligheid van de medewerkers op het terrein.