In iedere werkplaats is een kettingtakel zo goed als onmisbaar. Van fietsenwinkels tot entertainmentindustrie, allemaal werken ze met een kettingtakel om de werkzaamheden eenvoudiger te maken. Het is ideaal om onderdelen of materialen tot een gewicht van 5000 kilogram op te takelen, tot grote hoogtes. Een aantal factoren spelen mee bij de aankoop van een kettingtakel, welke we in deze blog gaan bespreken.

Takelmethode

Elektrische kettingtakel

Bij de aankoop van een kettingtakel heb je de keuze uit drie soorten takelmethodes. De elektrische kettingtakel is over het algemeen de populairste vorm. Door middel van de elektromotor, werkend op 230 volt of 400 volt, kun je materialen tot 5000 kilo optakelen.

Pneumatische kettingtakel

Als je op je werkplek geen elektrische apparaten wil hebben vanwege explosiegevaar is een pneumatische kettingtakel de uitkomst. Daarnaast gaat het takelen zonder schokken en is de hijssnelheid variabel.

Handtakel

De laatste optie is een handkettingtakel. Zoals de naam al doet vermoeden moet je bij deze takels handmatig de materialen verplaatsen. Ze zijn dan ook voornamelijk geschikt voor lichtere materialen en zijn een stuk goedkoper dan de elektrische of pneumatische varianten.

Loopkat

Bepaalde kettingtakels worden geleverd met een geïntegreerde loopkat. Een loopkat is hetgeen het mogelijk maakt om objecten ook daadwerkelijk te verplaatsen over een rail of kabel. Zonder loopkat kun je bijvoorbeeld met een elektrische kettingtakel alleen objecten hijsen en laten zakken.

Maximaal tonnage

Wellicht een overbodige eigenschap om te noemen, maar in het kader van de veiligheid is het zeker goed om rekening te houden met het maximale takelgewicht van de kettingtakel. Een van de belangrijkste veiligheidsregels van het werken met een kettingtakel is namelijk dat je altijd ruim voldoende takelkracht hebt ten opzichte van het object. Over het algemeen heb je kettingtakels met een maximaal tonnage vanaf 500 kilo en tot 5000 kilo. Voor zwaardere objecten heb je een takelkraan nodig.

Bedieningsmethode

Bij bepaalde merken kettingtakels heb je de keuze uit verschillende bedieningsmethodes. Standaard is een knop die met een kabel aan de takel verbonden zit. Het is ook mogelijk om een kettingtakel aan te schaffen met een draadloze bediening. Dit is veiliger omdat je op afstand kunt blijven tijdens het verplaatsen.