Tegenwoordig zie je aluminium bijna overal terugkomen. Het is een van de populairste materialen om mee te werken in een hoop verschillende industrieën. Denk bijvoorbeeld aan consumentengoederen, waar je aluminium vooral terugziet in blikjes of onderdelen van meubels. Verder zie je het veel in de bouw en bij de transportindustrie. Daar zijn natuurlijk een aantal redenen voor.

Goede combinatie van gewicht en kracht

Aluminium is bijna ongeëvenaard als het gaat om kracht in verhouding tot het gewicht. Helemaal als er rekening wordt gehouden met de kosten van het produceren. Zo is carbon nog sterker en lichter, maar ook een stuk duurder om te produceren. Vanwege deze verhouding is aluminium enorm populair in de transportindustrie. Treinen, vliegtuigen en in toenemende mate auto’s maken allen veel gebruik van aluminium (legeringen). Ook in de structuur van gebouwen en bruggen is aluminium een veelgebruikt materiaal.

Duurzaam en bestand tegen corrosie

De duurzaamheid van aluminium is ook een belangrijke reden om het te gebruiken in de productie van allerlei goederen, de bouw en de transportindustrie. Aluminium beschadigt bijna niet door corrosie. Dat verlengt de levensduur enorm en verminderd de noodzaak voor regulier onderhoud. Tevens is aluminium theoretisch gezien volledig te recyclen, zonder dat de kwaliteit minder wordt. Daarnaast is het twintig keer zo goedkoop om aluminium te recyclen dan om nieuw aluminium te produceren.

Eenvoudig vorm te geven en het eigen uiterlijk

De keuze voor aluminium kan naast bovengenoemde voordelen ook gemaakt worden op basis van het design. Veel mensen vinden producten van aluminium een moderne, strakke uitstraling van hoge kwaliteit hebben. Een goed voorbeeld daarvan zijn de Macbooks van Apple. Daarnaast is het eenvoudig vorm te geven. Zo kun je op maat gemaakte vormen laten creëren bij een aluminium gieterij, voor bijvoorbeeld meubels. De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos en afhankelijk van de gietmethode en het design is massaproductie eenvoudig te realiseren.

Overige voordelen

Wat minder bekende of minder belangrijke voordelen van aluminium zijn de geurloosheid en geleidende eigenschappen. De geurloosheid is uiteraard een mooi pluspunt in iedere industrie, maar de geleidende kwaliteiten zijn vooral handig bij de stroomvoorziening. Hoewel het minder geleidt dan koper is aluminium nog steeds een prima geleider en hoeven de ondersteunende bouwwerken een stuk minder sterk te zijn.