Met klussen of met opruimen komen we allerlei afvalstromen tegen. Wat moet ik er eigenlijk mee? In deze blog vertellen we je wat je het beste kunt doen met blik, plastic en glas. Ga je een echte grote sloop- of verbouwklus tegemoet? Dan kan je het handigste afvalcontainer zoeken. Hier vind je de verschillende afvalsoorten.

Blik

Praten we over blik, dan hebben we het vooral over blikjes frisdrank en groente in blik. Waar laat je je blikje als je je frisdrank hebt opgedronken? Weggooien op straat? Nee! Weet je hoe alle afval op straat wordt genoemd? Zwerfafval. Gelukkig zijn we bezig om de hoeveelheid zwerfafval minder te maken. Misschien doet jouw school wel mee met opruimacties die worden georganiseerd. Maar voorkomen is natuurlijk veel beter. Dus gooi geen blik weg op straat of in de natuur. Maar gooi het in … de grijze container.

In verbrandingsovens, waar het restafval naar toe gaat, wordt het blik door magneten uit het afval gehaald. Het zo verzamelde blik wordt plat geperst en vervoerd naar fabrieken waar nieuwe metalen producten worden gemaakt. Al het blik dat we apart inzamelen, wordt dus hergebruikt.

Plastic

We gebruiken heel veel plastic. Kijk maar eens als je boodschappen doet. Veel, heel veel producten zijn verpakt in plastic. Afwasmiddel, kuipjes boter, vleeswaren maar ook alle plastic frisdrankflessen.

Plastic inzameling

Vroeger gooiden we het plastic afval vaak in de restafval container. Maar sinds een paar jaar wordt het apart ingezameld. Meestal in plastic zakken (die van gerecycled plastic zijn gemaakt). Door het apart inzamelen van plastic kun je goed zien hoeveel plasticverpakkingen we gebruiken.

Wat doen we met het ‘oude’ plastic?

Door het scheiden van plastic, kan het ingezamelde plastic opnieuw gebruikt worden. Eerst wordt het ingezamelde plastic plat geperst en naar een fabriek gebracht. Daar wordt het metaal en papier dat er nog in zit, uitgehaald. Daarna wordt van het oude, maar schone plastic, kleine korrels gemaakt. Deze korrels heten granulaten (moeilijk woord he?). Die korrels zijn de grondstof voor nieuwe plastic producten. En weet je wat zo goed is? Omdat er van oud plastic nieuwe korrels worden gemaakt, hoeven fabrieken die plastic producten maken veel minder nieuwe korrels (grondstof) te kopen. En dat is veel beter voor het milieu.

Glas

Als je in de supermarkt goed kijkt, zie je hoeveel verpakkingen van glas er zijn. Glas kan prima hergebruikt worden. Het wordt in glasfabrieken gesmolten en daarna worden er weer nieuwe flessen of potten van gemaakt.

Glas en GEEN aardewerk

Wist je dat als er in een berg ingezameld wit glas ook bont (groen of bruin) glas zit, er geen wit glas van gemaakt kan worden? En als er een porcelein kopje of aardewerk bordje tussen zit, dat het dan helemaal niet gebruikt kan worden? Glas dat je apart in een glascontainer doet, blijft gescheiden in de inzamelauto’s die de glascontainers legen.

Gebroken ruit?

Wat doe je met een gebroken ruit? Dat is ook glas, maar dat noemen we vlakglas. Vlakglas gooi je niet in een glascontainer. Je brengt het naar de milieustraat. Daar staat een speciale container waar dit (vlak)glas in moet. Glas is de kampioen recyclen. Als we glas altijd apart inzamelen en verwerken, kan het steeds opnieuw worden hergebruikt. Zonder dat er nieuwe grondstoffen voor nodig zijn. Top dus!